Certified B Corporation
Trigger
Facebook LinkedIn Twitter

Gesprekken over het inclusiever organiseren van zorg

 

“Racisme en discriminatie in de zorg en ondersteuning is een thema waar we niet (on)verschillig over kunnen blijven: 1 op de 5 zorgverleners ondervindt discriminatie.”

Boek over inclusieve zorg
 

Verschillen doen ertoe!

Met de eindejaarspublicatie van de Raad van Volksgezondheid & Samenleving (RVS) gaan we de strijd aan tegen discriminatie en uitsluiting in de zorg. Deze uitdaging kan gevat worden in de titel van deze bundel: (On)verschillig? Of met andere woorden: wanneer doen verschillen ertoe voor het bieden van goede zorg en wanneer juist niet?

Met 4 krachtige duo-interviews, illustraties en een ijzersterke fotoserie van Desiré van den Berg en Jill Mathon overtuigen we lezers van het belang van een inclusieve zorgsector en samenleving.

 
Spread met tekst en een illustratie over inclusiviteit
 

Waarom is dit boek belangrijk?

Racisme en discriminatie in de zorg en ondersteuning is een thema waar we niet (on)verschillig over kunnen blijven: 1 op de 5 zorgverleners ondervindt  discriminatie. Dat leidt niet alleen tot verminderd werkplezier of gevoelens van frustratie, maar is zelfs een reden voor zorgverleners om de sector te verlaten. Dat is extra pijnlijk in de context van oplopende personeelstekorten. Desondanks lijkt het in de praktijk lastig om racisme en discriminatie aan te pakken. Zo kan het tegengaan van discriminatie schuren met de zorgplicht van zorgorganisaties en hebben veel organisaties geen of onvoldoende mechanismen voor het inzichtelijk maken en tegengaan van discriminatie op de werkvloer.

Boek over inclusieve zorg
 
Openliggend boek met een illustratie
 
 
En profil foto van een jonge vrouw van kleur

Een nieuw inclusief spelalfabet

De Nederlandse taal is onderdeel van onze nationale identiteit. Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen zich kunnen identificeren met de Nederlandse taal, presenteerde de feministische doe-tank De Bovengrondse vorig jaar Het Nieuwe Spelalfabet: een wetenschappelijk onderbouwde namenlijst die op een eenvoudige manier de huidige Nederlandse samenleving representeert. De 26 namen met een heel verschillende achtergrond hebben een gezicht gekregen door de portrettenserie van Desiré van den Berg en Jill Mathon.

De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving heeft de portretten als rode draad door deze verhalenbundel verweven. Het is belangrijk dat de samenleving een gezicht krijgt: om mensgerichte zorg te kunnen bieden moet je tenslotte ook kunnen zien ‘wie’ de samenleving is.

 
Boek over inclusieve zorg
 

Irisdruk

Voor dit boek hebben wij bewust gekozen voor de irisdruk techniek. Deze druktechniek waarbij het vermengen van de inkt tijdens het drukken gebeurt, creëert voor elk vel een iets ander verloop. Het resultaat is een unieke en kleurrijke omslag die past bij het thema diversiteit!

Het boek is geproduceerd in samenwerking met drukkerij Springeruit. Deze drukkerij werkt dagelijks samen met mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Met precisie en geduld leveren deze mensen een bijdrage aan gevarieerde drukactiviteiten waardoor zij zich verder kunnen ontwikkelen.

 
Boek over inclusieve zorg
 

Ben je geïnteresseerd in het boek?

Je kunt de publicatie aanvragen via de website van de RVS.

Boek over inclusieve zorg

 

(On)verschillig | 2022

Hederik
Wil je meer weten over dit project?
Hederik vertelt je hier graag meer over!

070 711 3045


Contact Hederik!
Opdrachtgever

De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

Werkzaamheden
Illustraties, boek, typografie
Co-creatie
Het nieuwe spelalfabet

Discipline
Editorial & Publicaties, Sociaal / Cultureel
 

Well you’ve got the hand on the cookie jar now.. here’s some more!

To Top Back to the top